Nyfiken på att börja svetsa? Faktum är att svetsning är så mycket mer än bara en industriell teknik, det är också en riktigt givande hobby för amatörer runt om i världen. Kanske snart för dig med!
I den här artikeln kommer vi att gå igenom grundläggande koncept inom svetsning som du kan bygga vidare på, allt från olika metoder till nödvändig utrustning och säkerhetstips. Du får gärna se den här guiden som en startpunkt för din upplärning. Eller varför inte som en pålitlig handbok du alltid kan vända dig till?
Nog med försnack – låt oss sätta igång.
Vad är svetsning egentligen?
Svetsning är processen att sammansätta material (oftast metaller) till en enhet. Vanligtvis sker detta genom att smälta delarna tillsammans och låta dem svalna, vilket gör att de sedan förenar sig. Det är en supervanlig teknik inom tillverkningsindustrin, men också en konstform som ligger bakom många kreativa föremål.
Med det sagt finns det olika svetsmetoder som skiljer sig från beskrivningen ovan. Till exempel innebär “påsvetsning” att man bara jobbar med en enskild bit. Ett annat exempel är “trycksvetsning” där bitarna trycks ihop utan att någon smältning är inblandad.
I den här artikeln kommer vi dock endast att täcka de populäraste varianterna för privat bruk. Det är ju trots allt en nybörjarguide!
Viktiga definitioner
Svetsning är fyllt av specifika termer som kan vara lite krångliga att förstå till en början. Vi har därför samlat några begrepp som är extra bra att ha koll på:
Arbetsstycke: de specifika bitar som ska svetsas samman och som genom svetsprocessen blir ett enskilt föremål.
Foga: sammansmältningen av olika arbetsstycken.
Svetsfog/Fog: själva platsen där arbetsstyckena har mötts och förenats.
Brännare/Svetspistol: den handhållna enheten du använder för att styra och “skjuta ut” ljusbågen till arbetsstycket.
Ljusbåge: en intensivt het och lysande gnista som smälter arbetsstyckena (och är källa till farlig UV-strålning)
Bågsvetsning: bågsvetsning refererar till alla svetsmetoder som producerar en ljusbåge.
Vilken utrustning behöver du?
Valet av utrustning i svetsning är starkt beroende av vilken metod du väljer att använda. Nedan får du en sammanställning över vad du kan tänkas behöva innan du sätter igång:
Svetsmaskin:
Svetsmaskinen är huvudkomponenten för hela processen. Den används bland annat för att generera ström och anpassa olika variabler. Kom ihåg att en svetsmaskin används tillsammans med andra viktiga tillbehör.
Svetsbord:
En stabil, värmetålig metallisk yta för att hålla ditt arbete på plats medan du svetsar.
Svetstråd:
En tråd som kontinuerligt matas in i svetsmaskinen. Tråden är själva materialet, även kallat för tillsatsmaterial eller fyllnadsmaterial, som slutligen smälter och binder samman de olika metallbitarna.
Elektroder:
Komponenter som leder ström från svetsmaskinen till ett arbetsstycke. Vissa elektroder kan även bidra med fyllnadsmaterial till själva fogen (precis som en svetstråd).
Olika namn för elektroder inkluderar:
- Stavelektrod
- Svetspinne
- Trådelektrod
Skyddsgaser:
Gaser som hjälper till att skydda svetsfogen från föroreningar i luften, och hjälper samtidigt att hålla igång en stabil och jämn ljusbåge.
Olika typer av svetsning
MIG- och MAG-svetsning:
MIG- och MAG-svetsning är två av de mest populära metoderna för svetsning, särskilt för nybörjare. De är relativt enkla att lära sig och kan användas till många olika material. Dessa metoder delar samma grundprincip och utrustning:
- Elektroden leder både ström och används som fyllnadsmaterial
- Ljusbågen är skyddad av gas
Huvudskillnaden mellan de två ligger i typen av skyddsgas som används.
MIG-svetsning använder “Metal Inert Gas”, som argon eller helium för att skydda svetsfogen. Detta gör MIG idealiskt för att svetsa icke-järnhaltiga metaller som aluminium och rostfritt stål. MIG-svetsning är känd för att skapa väldigt jämna och fina svetsfogar, samtidigt som det inte produceras lika mycket rök jämfört med MAG-svetsning.
MAG-svetsning å andra sidan använder “aktiva gaser”, som koldioxid eller syre, vilket gör den passande för svetsning av vanligt stål och kolfyllda material. Metoden lämpar sig för arbeten med tjocka material och är inte lika kräsen om hur väl du har förberett ytan som ska svetsas, jämfört med MIG-svetsning. Det betyder att MAG kan hantera orenheter eller ojämnheter vid svetsfogen bättre än MIG.
TIG-svetsning:
TIG-svetsning (Tungsten Inert Gas) är en speciell typ av svetsning som är känd för sin höga precision och kvalitet. I denna metod används en elektrod av tungsten, ett material som inte smälter, och en “inert gas”, oftast argon, för att skydda svetsfogen. Till skillnad från MIG och MAG, där elektroden också är fyllnadsmaterialet, tillförs fyllnadsmaterial separat i TIG-svetsning, vilket ger dig mer kontroll över svetsprocessen.
Metoden är användbar för precisionssvetsning på tunna material och för projekt där utseendet är viktigt, såsom konstverk eller synliga delar på fordon. TIG-svetsning kräver dock mer skicklighet och övning än t.ex. MIG- och MAG-svetsning, men den högre kontrollen och kvaliteten gör den mer lämpad för komplexa och noggranna svetsprojekt.
MMA-svetsning (pinnsvetsning):
MMA-svetsning (Manual Metal Arc), även känd som pinnsvetsning, är en traditionell och enkel svetsmetod. Metoden räknas som “manuell” eftersom du aktivt hanterar elektroden för hand under hela svetsprocessen. Detta skiljer sig från t.ex. MIG och MAG som sköter den just delen automatiskt.I MMA-svetsning är utrustningen bärbar eftersom elektroden fungerar både som strömledare och fyllnadsmaterial, och det finns heller inget behov av att använda skyddsgas.
Denna svetsmetod är särskilt bra för svetsning av tjockare material och är mycket mångsidig, vilket gör den lämplig för många olika miljöer och applikationer, inklusive utomhusbruk och på platser där tillgång till el är begränsad. Även om svetsfogarna kanske inte blir så rena och släta är det en populär metod tack vare dess enkelhet och effektivitet.
Säkerhetsråd
Säkerhet är urviktigt när du ska svetsa, framförallt för att skydda dig själv och andra mot rök, värme, gnistor och UV- strålning. Se därför till att investera i följande produkter:
- Svetshjälm
- Skyddsglasögon
- Skyddshandskar
- Skyddskläder
- Svetsskärmar och svetsdraperier
- Ventilationssystem
- Första hjälpen-kit
Generella rekommendationer
Förberedelse: se till att du har allt du behöver och att det är i rätt skick innan du börjar svetsa.
Noggrannhet: viktigt för att kunna skapa ordentliga sammanfogningar som faktiskt håller.
Övning: svetsning är en färdighet som förbättras med övning; börja med enklare projekt och arbeta dig sedan uppåt.
Utbildning och handledning: vi rekommenderar starkt att ta några kurser för att få handledning från en erfaren svetsare; på så sätt kan du snabbt lära dig hur utrustningen bör hanteras.
Gemenskap: anslut till online-forum för att ta del av tips och erfarenheter från andra svetsare.
Och där har du det, din nybörjarkurs i svetsning. Nästa steg är att utforska vilken svetsmetod som passar just dig och hur du kan förbereda dig inför ditt första projekt. När du börjar få koll på läget innebär svetsning en uppsjö av kreativa och praktiska möjligheter – så gör dig redo för att börja skapa redan idag!
Inga svar