I hjärtat av Sveriges nordligaste region hittar vi Kiruna, en stad vars historia och ekonomi är djupt rotade i gruvdrift. Kiruna är nämligen känt för sina omfattande gruvor som har varit i drift sedan början av 1900-talet. De är inte bara en väsentlig del av den lokala ekonomin, utan spelar också en avgörande roll i den globala metallindustrin.
I detta inlägg kommer vi att utforska de olika typerna av metaller som hittas i Kirunas gruvor, deras unika egenskaper och hur de används. På så sätt kan vi ta reda på just varför dessa gruvor är så himla viktiga för att hålla igång dagens samhälle. Nu grottar vi ner oss!
Viktiga definitioner:
- Bryta: den fysiska processen av att avlägsna geologiska beståndsdelar från dess naturliga plats.
- Utvinna: separationen och reningen av de värdefulla beståndsdelarna (efter själva brytningsprocessen).
- Malm: ett samlingsnamn för berg eller jord med tillräckligt många geologiska beståndsdelar för att göra brytning och utvinning lönsamt.
- Fyndighet: det bredare geologiska området som kan innehålla en eller flera malmer och därmed bidra med goda ekonomiska fördelar.
- Oxid: en oxid är en naturligt förekommande kemisk förening om består av syre och minst ett annat element, oftast metall.
- LKAB: ett svenskt gruvföretag som är en av världens ledande producenter av järnmalm för stålindustrin, med gruvor främst belägna i Kiruna.
Järn
Kirunas allra största export är järnmalm (som järn utvinns från) och bidrar med hela 80% av Europas egen produktion. Med en av världens största och rikaste järnmalmsfyndigheter utmärker sig malmen här med en ovanligt hög och jämn järnhalt, ibland runt 67–70% eller mer. Denna höga kvalitet gör malmen perfekt för stålproduktionen inom bland annat byggnads- och fordonsindustrin.
Fosfor
2022 upptäcktes oväntat höga fosforhalter i Kirunas malm, något som EU klassar som en kritisk råvara. Fosfor är en nödvändig del i tillverkningen av mineralgödsel och har stor betydelse för den europeiska jordbruksindustrin. Sammanfattningsvis hjälper mineralberikad gödsel till att öka skördarnas kvalitet och storlek för att kunna mata vår växande befolkning.
Koppar
Trots att det inte är allmänt känt så gömmer Kiruna på stora mängder av koppar. Kopparns användningsområden sträcker sig från strömledningar till komponenter i våra mobiler och datorer, eller kort och gott: tillverkningen av allt som har med el att göra. Som du kanske redan vet leder koppar elektricitet väldigt bra och är även lätt att applicera till olika produkter. Här har vi alltså en oerhört viktig tillgång!
Industrimineraler
Utöver metaller utvinner LKAB också industrimineraler som de väljer att kalla för Calcifert och Gypsol. Calcifert tillför viktiga näringsämnen till gräsmarker och grödor, medan Gypsol är en sorts flytande massa som sprider ut sig själv och jämnar till golvytor.
Sällsynta jordartsmetaller
I Kirunas gruvor hittar vi även sällsynta jordartsmetaller som spelar en avgörande roll i modern teknologi. Dessa metaller är nödvändiga i allt från datorer till hållbar energiteknik, bland annat genom sina unika magnetiska och färggivande egenskaper. De behövs helt enkelt för många av de prylar som formar vårt samhälle idag.
Metallerna delas vanligtvis in i två kategorier: tunga och lätta. LKAB har identifierat 15 olika varianter (i oxidform) i Kiruna, och vi kommer nu att utforska några av deras användningsområden.
Tunga sällsynta jordartsmetaller
Europiumoxid (Eu2O3)
Europium används bland annat i vissa lampor och TV- och datorskärmar. Ämnet har nämligen utmärkta egenskaper för att ta fram färger, speciellt rött och blått.
Gadoliniumoxid (Gd2O3)
Gadolinium gör sig väldigt användbar vid produktionen av medicinska bilder, särskilt som kontrastförstärkare inom magnetisk resonanstomografi (magnetröntgen). Bilderna blir därmed tydligare och hjälper läkare att se skillnaden mellan vanliga och ovanliga delar av kroppen.
Terbiumoxid (Tb2O3)
Terbium, precis som väldigt många andra jordartsmetaller, används i vissa lampor samt TV- och datorskärmar, i detta fall för att avge grönt ljus.
Dysprosiumoxid (Dy2O3)
Dysprosium är känt för sina magnetiska egenskaper som behålls även vid mycket höga temperaturer. Detta är en av anledningarna till varför ämnet är särskilt aktuellt för motorerna i elbilar.
Holmiumoxid (Ho2O3)
Holmium, ett av de mest magnetiska elementen, används ofta för att färga glas i gult eller rött, eller som lasermaterial i bland annat medicinska syften.
Erbiumoxid (Er2O3)
Erbium förbättrar optiska egenskaper i glas och är därför viktigt i tillverkningen av optiska fibrer, framför allt inom telekommunikation.
Tuliumoxid (Tm2O3)
Tulium används ofta i speciella lasrar. Det kan nämligen hjälpa till att skapa exakta och kontrollerbara laserstrålar som inte går för djupt ner i vävnader, vilket är användbart i många tekniska och medicinska tillämpningar.
Ytterbiumoxid (Yb2O3)
Ytterbium lämpar sig för optiska fibrer eftersom det hjälper till att förstärka ljussignalerna som överförs genom fibrerna. På så sätt möjliggörs snabb och pålitlig dataöverföring.
Lutetiumoxid (Lu2O3)
Lutetium är ett viktigt råmaterial för laserkristaller. Laserkristaller används i lasrar för att skapa ett starkt och riktat ljus; perfekt för medicinska instrument och apparater till forskning och kommunikation.
Yttriumoxid (Y2O3)
Yttrium används bland annat i energisnåla glödlampor som, tillsammans med andra jordartsmetaller, leder ström och skapar ett klart och starkt vitt ljus.
Lätta sällsynta jordartsmetaller
Lantanoxid (La2O3)
Lantan fyller ofta en roll i glasproduktion, särskilt för att skapa kameralinser, eftersom ämnet kan förbättra bildskärpan i fotografier.
Ceriumoxid (Ce2O3)
Cerium har egenskaper som gör det riktigt passande inom glastillverkning, mer specifikt för att polera och ta bort små repor. Det hjälper också till att filtrera bort ultraviolett ljus för att skydda oss mot solens skadliga strålar.
Praseodymoxid (Pr2O3)
Praseodym är populärt inom färgsättning av glas och keramik eftersom det kan producera starka, distinkta pigment. Framför allt gula toner.
Neodymiumoxid (Nd2O3)
Neodymium har unika magnetiska egenskaper som spelar en nyckelroll i grön teknologi. Främst inom tillverkningen av vindkraftsgeneratorer och elbilars elmotorer.
Samariumoxid (Sm2O3)
Samarium används i olika glas på grund av sin förmåga att effektivt blockera och absorbera infraröd strålning. På så sätt kan vi enklare bevara önskade innetemperaturer (i hem och fordon) och minska vår energiförbrukning.
Ett svenskt bidrag till global innovation
Kirunas gruvor är alltså en superviktig resurs för metallindustrin, inte bara i Sverige utan även globalt. Här hittar vi bland annat högkvalitativ järnmalm för byggindustrin och en uppsjö av sällsynta jordartsmetaller som behövs för modern teknologi.
Så nästa gång du ser en stålbalk, laddar din elbil eller använder din smartphone, tänk på de djupa norrländska gruvorna – Sveriges alldeles egna skattkammare!
Inga svar